(09/01) (DavidSánchez)

GSM

Global System for Mobile communications (Sistema Global per a les Comunicacions Móbils), formalment coneguda com "Group Special Mobile" es un estàndard per a telefonia móbil, creat per CEPT i desenvolupat per ETSI inicialment en l'àmbit europeu per amb aspectatives mundials. Aquest estàndar es obert, sense propietari en encara en desenvolupament (evolutiu), per tant es l'estàndar que predomina en Europa y el seu ús es majoritari a nivell mundial (al voltant d'un 70% fins al 2001).
Aquest sistema es caracteritza per tenir tan els canals de veu com les senyals digitals això permet tenir un nivell moderat de seguretat.
Utilitza TDMA (Time Division Multiple Access) netre estacions en dos canals de radio freqüència duplex amb baixa lupulització entre canals.
GSM-850, GSM-900, GSM-1800 y GSM-1900 son les 4 versions basades en la banda. El valor que acompanya al nom es la freqüència. Les de 900 i 1800 son les mes utilitzades en gran part del món però en EEUU i Canadà es el 850 i 1900 ja que les freqüències entre 900 i 1800 ja estaven utilitzades per militars. L'utlització de móbil tribanda implica que son capasos de rebre a freqüències de 900, 1800 i 1900, ja que en un principi la freqüència utilitzada era la de 900Mhz pero desprès les xarxes de telecominucacions públiques van utilitzar les de 1800 i 1900.
Una conexió tan pot ser dedicada tan per veu (utilitza una un codificador GSM específic per a trasmetre el so sobre un enllaç digital de 9600 bps a la estació base)com per a dades (permet que l'usuari utilitzi el móbil com un módem de 9600 bps).
Els móbils 3G son les implementacions mes ràpides de GSM.

Tornar Ampliació T.3

(21/12) (DavidSánchez)

WAP

Ve del nom Wireless Application Protocol es a dir, protocol d'aplicacions inalàmbriques que es un estàndar obert a tot aplicació que fa ès d'alguna comunicació inalàmbrica(internet, telèfons móbils,etc.)
L'organisme que s'encarrega de desenvolupar l'estàndar WAP ès el WAP Forum anàlogament com el Forum ATM que vaig explicar en el problema 6 del tema 1.
EL llenguatge primari ès el WML (Wireless Markup Language) mès WBMP (Wireless Bitmat), la versió WAP 2.0 esta feta en XML i alguns observadors creuen que la següent versió serà en XHTML Basic, llenguatge creat per a treballar amb dispositius portàtils.
Gracies a aquesta tecnologia, aparells com els telèfons móbils, PDA's,etc. fan que es puguin connectar a web.
Va ser creat per treballar sota restriccions de memoria i de processadors, pantalles monocromàtiques i a treballar amb amples de badna reduits. Gracies al recolzament de un bon grapat de empreses, ha fet que el WAP Forum hagi aconseguit que cada cop s'utilitzi mès les tecnologies inalàmbriques.
La trasmissió de dades es realitza mitjançant paquets que fa que a l'hora de realitzar la comunicació s'estalvii temps i espai, a mès de aumentar la velocitat de les dades en la xarxa en mès de 160 Kbps i també possibilita "sempre-on", es a dir, que encara que ocupi al xarxa un breu moments de temps per a l'usuari siempre estara connectat, sempre estara on. Tot això provoca un abaratiment de costos i una major productivitat (per a la empresa).

Tornar Ampliació T.3

(21/12) (DavidSánchez)

Wi-Fi

Acrònim de Wireless Fidelity que ès un conjunt de estàndars per a xarxes inalàmbriques basat en les especificacions IEEE 802.11, també explicat en el problema 6 del tema 1.
En un principi aquesta tecnologia es va crear per ser utilitzada en xarxes locals inalàmbriques pero cada cop mès s'utilitza per a conectarse a internet.
Normalització
IEEE 802.11 i el IEEE 802.11g, estan internacionalment acceptats per la rao de que la banda de 2'4Ghz esta disponible gairebè universalment i amb una velocitat de 11 Mbps i 54 Mbps respectivament. En EEUU i Japò, la banda de 5 Ghz esta assolida i fa que es canals tinguin menys sorolls. En la UE, encara no esta aprobada aquesta banda i encara segueixen l'estàndar europeu HIPERLAN.
Prospectiva
Es diu que aquesta tecnologia te la clau per reemplaçar la tecnologia GSM en la telefonia móbil, el que pasa que el roaming, l'autentificació i el poc espectre disponible fan d'obstacle per a aquest fet.
Seguretat
Ès un dels problemes mès greus que te Wi-Fi. Els administradors dels sistemes que usen wifi utilitzen aquest sistema per la seva simplicitat, sense tenir en compte la seguretat de les dades, transformant així la xarxa en xarxes obertes. Per garantir la seguretat de les dades en wifi s'utilitzen WEP (protocol de seguretat en dades específiques per als protocols wifi) i WPA (sistema que es troba en el propi dispositiu inalàmbric que s'encarrega d'autentifiar, identificar i confidencialitzar). també garaneteix al seguretat IPSEC i tots els protocols 802.1x.

Tornar Ampliació T.3

(31/01) ()

GPRS (General Packet Radio Service)

General Packet Radio Service o GPRS es una tecnología digital de telefonía mòvil.

Es considerada la generación 2.5, entre la segunda generación (GSM) y la tercera (UMTS). Proporciona altas velocidades de transferencia de datos (especialmente útil para conectar a Internet) y se utiliza en las redes GSM

GPRS es solo una modificación de la forma de transmitir datos en una red GSM, pasando de la conmutación de circuitos en GSM (donde el circuito está permanentemente reservado mientras dure la comunicación aunque no se envíe información en un momento dado) a la conmutación de paquetes.

Desde el punto de vista del Operador de Telefonía Móbil es una forma sencilla de migrar la red desde GSM a una red UMTS puesto que las antenas (la parte mès cara de una red de Telecomunicaciones móviles) sufren solo ligeros cambios y los elementos nuevos de red necesarios para GPRS serán compartidos en el futuro con la red UMTS.

GPRS es básicamente una comunicación basada en paquetes de datos. Los timeslots (intervalos de tiempo) se asignan en GSM generalmente mediante una conexión conmutada, pero en GPRS los intervalos de tiempo se asignan a la conexión de paquetes, mediante un sistema basado en la necesidad. Esto significa que si no se envía ningún dato por el usuario, las frecuencias quedan libres para ser utilizadas por otros usuarios.

Que la conmutación sea por paquetes permite fundamentalmente la compartición de los recursos radio. Un usuario GPRS solo usará la red cuando envíe o reciba un paquete de información, todo el tiempo que está inactivo podrá ser utilizado por otros usuarios para enviar y recibir información. Esto permite a los operadores dotar de mès de un canal de comunicación sin miedo a saturar la red, de forma que mientras que en GSM sólo se ocupa un canal de recepción de datos del terminal a la red y otro canal de transmisión de datos desde la red al terminal, en GPRS es posible tener terminales que gestionen cuatro canales simultáneos de recepción y dos de transmisión, pasando de velocidades de 9,6 kbps en GSM a 40 kbps en recepción en GRPS y 20 kbps de transmisión.

Otra ventaja de la conmutación de paquetes es que, al ocuparse los recursos solo cuando se transmite o recibe información, la tarificación por parte del operador de telefonía móvil solo se produce por la información transitada, no por el tiempo de conexión. Esto hace posible aplicaciones en la que un dispositivo móvil se conecta a la red y permanece conectado durante un periodo prolongado de tiempo sin que ello afecte en gran medida a la cantidad facturada por el operador.

Los teléfonos GPRS pueden llevar un puerto bluetooth, IrDA, o conexión por cable para transferir datos al ordenador, cámaras digitales, móviles u otros dispositivos.

Fuente: http://es.wikipedia.org/wiki/GPRS


(31/01)

UMTS

What is UMTS ?

Standing for "Universal Mobile Telecommunications System", UMTS represents an evolution in terms of capacity, data speeds and new service capabilities from second generation mobile networks.

Today, more than 60 3G/UMTS networks using WCDMA technology are operating commercially in 25 countries, supported by a choice of over 100 terminal designs from Asian, European and US manufacturers. Japanese operator NTT DoCoMo.html launched the world's first commercial WCDMA network in 2001.

A key member of the global family of third generation (3G) mobile technologies identified by the ITU, 3G/UMTS offers mobile operators significant capacity and broadband capabilities to support greater numbers of voice and data customers - especially in urban centres - plus higher data rates at lower incremental cost than 2G. Making use of radio spectrum in bands identified by the ITU for Third Generation IMT-2000 mobile services and subsequently licensed to operators, 3G/UMTS employs a 5 MHz channel carrier width to deliver significantly higher data rates and increased capacity compared with second generation networks. This 5 MHz channel carrier provides optimum use of radio resources, especially for operators who have been granted large, contiguous blocks of spectrum - typically ranging from 2x10 MHz up to 2x20 MHz - to reduce the cost of deploying 3G networks.

Crucially, 3G/UMTS has been specified as an integrated solution for mobile voice and data with wide area coverage. Universally standardised via the Third Generation Partnership Project (www.3gpp.org) and using globally harmonised spectrum in paired and unpaired bands, 3G/UMTS in its initial phase offers theoretical bit rates of up to 384 kbps in high mobility situations, rising as high as 2 Mbps in stationary/nomadic user environments. Symmetry between uplink and downlink data rates when using paired (FDD) spectrum also means that 3G/UMTS is ideally suited for applications such as real-time video telephony - in contrast with other technologies such as ADSL where there is a pronounced asymmetry between uplink and downlink throughput rates.

Specified and implemented as an end-to-end mobile system, 3G/UMTS also features the additional benefits of automatic international roaming plus integral security and billing functions, allowing operators to migrate from 2G to 3G while retaining many of their existing back-office systems. Offering increased capacity and speed at lower incremental cost compared with second generation mobile systems, 3G/UMTS gives operators the flexibility to introduce new multimedia services to business users and consumers while providing an enhanced user experience. This in turn provides the opportunity for operators to build on the brand-based relationships they already enjoy with their customers - and drive new revenue opportunities by encouraging additional traffic, stimulating new usage patterns and strengthening customer loyalty.

Ongoing technical work within 3GPP will see further increases in throughput speeds of the WCDMA Radio Access Network (RAN). High Speed Downlink Packet Access (HSDPA) and High Speed Uplink Packet Access (HSUPA) technologies are already standardised and are undergoing network trials with operators in the Far East and North America. Promising theoretical downlink speeds as high as 14.4 Mbps (and respectively 5.8 Mbps uplink), these technologies will play an instrumental role in positioning 3G/UMTS as a key enabler for true 'mobile broadband'. Offering data transmission speeds of the same order of magnitude as today's Ethernet-based networks that are a ubiquitous feature of the fixed-line environment, 3G/UMTS will offer enterprise customers and consumers all the benefits of broadband connectivity whilst on the move.

Fuente: http://www.umts-forum.org/servlet/dycon/ztumts/umts/Live/en/umts/What+is+UMTS_index


Página Principal